Mleko, czyli płynna wydzielina z gruczołów mlecznych samic ssaków, to źródło wielu dobroczynnych witamin i składników mineralnych, przede wszystkim wapnia. Wapń jest głównym budulcem naszych kości i zębów, a jego niedobory mogą stanowić dla nas problem, z tego względu, że jest odpowiedzialny, między innymi, za krzepnięcie krwi.

Mleko wykorzystuje się głównie do celów spożywczych, ale też i kosmetycznych.  Z racji tego, że jego najważniejszym węglowodanem jest laktoza, może być mniej przyswajalne dla osób, które tej laktozy nie tolerują. W Polsce możemy dostać najróżniejsze rodzaje mleka – owsiane, kokosowe, sojowe, jaglane, czy migdałowe – ale najczęściej spożywa się mleko krowie. Jakie zatem są wartości odżywcze mleka?

Skład mleka

Kiedy byliśmy mali nasze mamy i babcie dawały nam do picia mleko, mówiąc, że dzięki niemu będziemy rosnąć jak na drożdżach. Jest w tym dużo prawdy, bo to właśnie wapń sprawia, że nasze kości są znacznie bardziej mocniejsze. Dziś niektóre osoby wątpią w dobre działanie mleka twierdząc, że jest ono niezdrowe, czy nawet rakotwórcze. Ile w tym prawdy? Opinii na ten temat jest wiele, mleko jednak wciąż stoi na bardzo dobrej pozycji.

Mleko krowie, oprócz wapnia, ma w sobie, między innymi magnez, potas, białko, tłuszcze oraz szereg witamin – B, A, D, K i E. Wykorzystuje się je do produkcji masła, jogurtów, kefirów, śmietany, czy też lodów i serów. Inne mleka, w zależności od rodzaju, mają różne wartości odżywcze i inną zawartość tłuszczów oraz węglowodanów. Szacuje się, że najzdrowsze jest mleko owcze, ponieważ ma największą zawartość witaminy D i B. Jednak ze względu na to, że ma ono tłuste, jest również najbardziej kaloryczne ze wszystkich.

Mleko krowie wartości odżywcze

W stu mililitrach mleka krowiego możemy znaleźć: 77 kilokalorii, ok. 3 gramy białka, ok. 5 gram węglowodanów, 5 gram tłuszczów oraz witaminy i minerały – wapń, wit. A,B oraz E. Poza tym, że mleko krowie bardzo dobrze wpływa na rozwój naszych kości (szczególnie u małych dzieci w okresie dojrzewania), pomaga również w utrzymaniu dobrej kondycji skóry. Zmniejsza również ryzyko zachorowania na raka piersi oraz na cukrzycę (typu II).

Mleko roślinne

Poza mlekiem zwierzęcym na rynku można znaleźć mleko roślinne. Uzyskuje się je między innymi z takich roślin jak: ryż, owies, soja, kokos, orzech, czy sezam. Dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy to bardzo dobra alternatywa. Największymi zaletami mleka roślinnego jest to, że nie zawiera cholesterolu oraz laktozy, a także pozytywnie wpływa na trawienie i metabolizm. Jako napój lekkostrawny, mleko zalecane jest również osobom, które uprawiają sport, lub też są na diecie.

Ciekawostki

  • Mleko bardzo dobrze wpływa na kondycję skóry, z tego właśnie względu wykorzystuje się je również do kąpieli. Już w średniowieczu damy dworskie zażywały kąpieli mlecznych, przez co ich skóra stawała się znacznie delikatniejsza i bardzo dobrze oczyszczona.
  • Mleko nie leczy zgagi, co prawda neutralizuje na chwilę działanie soków żołądkowych, ale po kilku, kilkunastu minutach dolegliwość wraca i to podwójnie.
  • Wiele osób uważa, że mleko pomaga w zasypianiu, nie jest to jednak prawda, a szklanka ciepłego mleka nie ma nic wspólnego z głębokim i spokojnym snem.
  • Szklanka mleka leczy kaca. Wypicie jednej szklanki zimnego mleka przed wypiciem alkoholu sprawia, że płyn osadzi się w żołądku, a co za tym idzie zneutralizuje działanie procentów.