W tekście przedstawimy pokrótce pięć najczęstszych chorób i sposoby walki z nimi. Jeżeli chcesz przeczytać więcej o chorobach i zbożach, wejdź na stronę Syngenta.pl.
Jakie są najpopularniejsze choroby jęczmienia jarego?
Główne choroby jęczmienia jarego to:
- Mączniak prawdziwy zbóż i traw (wywołany grzybem, charakteryzuje się białym nalotem na powierzchni liści),
- Rynchosporioza zbóż (również choroba z powodu grzyba, charakteryzuje się żółtymi i brązowymi plamami, może spowodować straty rzędu 30 procent upraw),
- Plamistość siatkowa (powoduje pogorszenie jakości plonów, potrafi zniszczyć 25 procent z nich, ma objawy podobne do Mączniaka prawdziwego),
- Rdza jęczmienna (trudna do wykrycia choroba ze względu na niewielkie ślady, trudna do zwalczenia i bardzo destrukcyjna),
- Fuzarioza kłosów (objawy to żółte lub przebarwione kłosy, zniekształca ziarno i powoduje, że przenikają do jego struktur mikrotoksyny).
W jaki sposób leczyć te choroby?
Powyższe choroby należy leczyć w błyskawicznym momencie od rozpoznania. Do leczenia używa się specjalnych preparatów grzybobójczych i bakteriobójczych. Jeżeli chcemy natomiast im zapobiegać, to warto rozrzedzić trochę plon.
Patogen roślinny można też zwalczać za pomocą silnych oprysków chemicznych, które potrafią poradzić sobie z zakażeniem. Ważny jest tu natomiast czas reakcji. Im dłużej patogen bytuje w uprawach, tym szanse na ich uratowanie są coraz mniejsze. Pamiętajmy, że jęczmień jary ma krótki okres wegetacji, co powoduje konieczność szybkiego uporania sobie z grzybami czy bakteriami we wczesnym stadium rozrostu. Należy wtedy bacznie obserwować uprawy, aby reakcja w czasie ewentualnych chorób była natychmiastowa i zdecydowana – z korzyścią dla ostatecznych efektów w zbiorach uprawnych.